Blog o šití a módě

Kronika módy: Ohlédnutí napříč dvěma staletími a módní předpověď do roku 2020

Kronika módy: Ohlédnutí napříč dvěma staletími a módní předpověď do roku 2020 - uvod06
Května

Chronologické přehledy patří k nejběžnějšímu způsobu zpracování historických souvislostí. Z oblasti módy jsem psala minimálně o jedné další knize, která mapovala dějiny odívání od určitého období až do současnosti - ...ismy: Jak chápat módu. Dnešní recenzovaný titul Kronika módy od nakladatelství Fortuna Libri však dokazuje, že stejné téma se dá uchopit zcela jiným způsobem.

Kronika módy recenze

NJ Stevenson, autorka knihy a módní sloupařka a stylistka vjednom, sestavila přehledné dějiny módy od roku 1800 s přesahem do budoucnosti roku 2020. V jedenácti kapitolách, řazených po několika dekádách, vždy představuje vybrané období, v němž na třech až čtyřech příkladech jmenuje dobové módní trendy a střihy, uvádí profily módních návrhářů a definuje dámskou a pánskou módu každé éry. Na tomto místě je potřeba říct, že NJ Stevenson se v Kronice módy věnuje mužskému oděvu více, než je tomu v jiných publikacích.

Kronika módy recenze

Z textů jednotlivých kapitol jasně vyplývá, že módu kupředu posouvaly technické vynálezy, zpracování nových materiálů, výroba první konfekce, dělení módy podle značek a v neposlední řadě internet. Autorka čtenáře také upozorňuje na fakt, že v průběhu posledních padesáti let se odborníci na módu i běžní nadšenci při výběru oblečení stále častěji ohlížejí do historie. Vedle toho se ale zároveň snaží překvapit, myslet dopředu a odhadovat budoucí vývoj.

Kronika módy recenze

Netradičně je pojatá poslední kapitola, zachycující období let 2005-2020, kde velkou roli hrají současné trendy a prognóza budoucího směřování módy. I když se v předešlých textech přesvědčíme, že módní nálada je vrtkavá, některé budoucí trendy můžete odhadovat již dnes. V blízké době půjde například o důraz na recyklaci, prosazování kvality materiálu a zpracování, boj proti padělatelům nebo etická témata jako dodržování lidských práv a pracovních podmínek při výrobě módy.

Kronika módy recenze

Autorka zvolila při sestavování Kroniky módy nevšední postup, protože celá polovina textů se skládá z krátkých sloupků, věnovaných jednotlivým módním prvkům a doplňkům, které utvářely podstatu každého stylu a období. Velká pozornost je proto věnována i takovým zdánlivým drobnostem jako je například pánský bílý motýlek, obnažená ženská záda, netradiční potisky látek nebo buřinka. Čtenáři tak mají možnost poznat konkrétní střípky, které utváří legendární trendy a modely. I když vašemu vkusu některá doba a její ikony příliš nesedí, dozvíte se alespoň, čím byly tolik přínosné a jedinečné, že se zapsaly do dějin módy.

Kronika módy recenze

Zpracovaný historický přehled dokazuje, že móda je častěji spojována se ženami, které si jí dokáží zřejmě více užívat. Díky Kronice módy a dalším dostupným zdrojům však víme, že nejlepšími a nejvyhledávanějšími tvůrci módy jsou naopak muži. Kniha zachycuje přirozený vývoj módy od chvíle, kdy nositeli trendů byli králové a šlechtici, až po současné ikony v podobě filmových a hudebních hvězd. Nemusíte se proto obávat, že byste z celé řady módních návrhářů, modelek a dalších osobností spojených s tímto průmyslem znali pouze Coco Chanel. V knize najdete řadu fotek i odkazů na Marilyn, Audrey, Brigitte, Jackie nebo o něco později první slavné supermodelky jako Naomi, Cindy nebo Claudii.

Kronika módy recenze

Kronika módy tak skvěle poslouží k vytvoření vlastního přehledu a povědomí o jednotlivých obdobích a kultech módy. Především mladší čtenářky pak zjistí, že v módě se trendy opakují, ale k jejich znovuzorzení je třeba velká míra inovace. Kniha vám tak jistě dodá odvahu inspirovat se při výběru šatníků dobami dávno i nedávno minulými, a vytvořit si tak osobitou image v přítomnosti i budoucnosti.

Kronika módy recenze


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • OdpovědětKde ji koupit?vladka07. Května 2014

    Akorát si neuvědomuji, že bych ji viděla v knihkupectvích. Koukala jsem, že koluje spíš na internetu. To je škoda ne? Ráda bych si nejprve prohlédla.

    • OdpovědětRE: Kde ji koupit?profik09. Května 2014

      no nekdy podobne tituly taky shanm po vsech certech, i kdyz maji byt normalne v prodeji

  • Odpovědětprima čteníbarka07. Května 2014

    jak se v jinych knihach vice venuji treba baroku, tak tady je hodne prostoru venovano 20.-60. letum a to je fajn + krasne fotky

    • OdpovědětRE: prima čteníJája07. Května 2014

      A tady je k tomu video http://www.youtube.com/watch?v=-Jrc1CGbpBo

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru