Blog o šití a módě

Móda v úžasném detailu. Recenze na knihu ...ismy: Jak chápat módu

Móda v úžasném detailu. Recenze na knihu ...ismy: Jak chápat módu - uvod31
Března

Narozdíl od ceremoniálních rouch a regionálních krojů je móda charakteristická svým nepřetržitým vývojem. Jde neustále kupředu, hnaná nikoli nutností, ale komplexním a hluboce zakořeněným systémem, kde změnu vyvolávají sociální odlišnosti, touha po novinkách a ekonomické důvody. To neznamená, že by móda byla jen frivolní záležitostí podporovanou morálně upadajícím hospodářským systémem a marnivostí. Stejně tak neplatí, že móda ovlivňuje pouze ty, kdo se do ní zapojují.
(MACKENZIE, Mairi. ...ismy: Jak chápat módu. Praha: Slovart, 2010, str. 6)

...ismy: Jak chápat módu

Pro všechny módní nadšence a milovníky ikon vydalo nakladatelství Slovart praktickou příručku věnovanou historii módy a vývoji oděvního průmyslu s názvem ...ismy: Jak chápat módu. Autorce Mairi Mackenzie se zhuštěnou formou podařilo do útlé knihy vměstnat velké množství informací. Na sto padesáti stranách kniha jmenuje tolik nových a neznámých módních termínů, že se vám z toho zatočí hlava. Díky propracovanému přehledu však čtenáři zjistí, jak pestré dějiny módy jsou.

...ismy: Jak chápat módu

Kniha záměrně vede čtenáře k poznání, že existovaly i jiné typy a styly odívání než „jen" známé obří rokokové sukně, empírové šaty bez korzetu, chanelovské malé černé šaty nebo britská mini sukně. Na řadě konkrétních příkladů autorka ukazuje, čím vším se móda ve své dlouhé historii inspirovala. Dočteme se, že na podobu oblečení mělo výrazný vliv umění, hudba, showbyznys, historie, cizí kraje, sport i nové technologie.

...ismy: Jak chápat módu

Titul ...ismy: Jak chápat módu je napsaný přehlednou a srozumitelnou formou pro úplné laiky i lidi z oboru. Jednotlivé kapitoly jsou strukturovány podobně jako školní zápisky. Každý styl, trend či módní vlna jsou představeny v krátkém úvodu, poté autorka jmenuje zásadní osobnosti, klíčové pojmy a definici samotného směru. V závěru komentuje příklady modelů a kultovních návrhů, které jsou pro danou dobu nejtypičtější. Každá kapitola je doplněna fotografiemi s dalším vysvětlujícím komentářem.

...ismy: Jak chápat módu

Při listování knihou zaujme pozoruhodný fakt, že éry luxusních oděvů (např. heute couture) se střídají s obdobími dostupnějšího, pohodlnějšího oblečení a nedbalé elegance, které vrcholí tzv. Smrtí heute couture na začátku 21. století. Tato překvapivá událost ukazuje na skutečnost, že současnost přeje nejen globalizaci ale také většinové společnosti. Z historie víme, že oděvem se prezentovaly společenské vrstvy. Ačkoli tato situace méně či více stále přetrvává, pád striktního a přísného vysokého pařížského krejčovství ukazuje, že doba se zkrátka změnila a móda (tak jako vždy) s ní.

...ismy: Jak chápat módu


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • Odpovědětrozsahmegalomanka05. Dubna 2014

    Ahoj, no já cením každou do češtiny přeloženou knihu o historii odívání, ale miluju obří encyklopedie a velké bichle s mega obrázky, takže pro mě je to krátké a titěrné...nemáte v zásbě větší? :)

  • Odpovědětsuper čteníHelena01. Dubna 2014

    Znám, mám a líbí se mi moc.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru