Blog o šití a módě

Knoflíková válka

Knoflíková válka - uvod03
Července

Nabídka je mizerná, ceny vysoké a kvalita pochybná. Řeč je o knoflících, které se staly nedostatkovým zbožím. Přitom, jestli u vás někdo doma dříve šil, je dost pravděpodobné, že najdete ještě zbytky galanterie. I já jsem se takhle jednou z nudy pustila do pátrání po starých skleničkách plných knoflíků, o kterých jsem věděla ještě z dětství. Výsledek byl naprosto ohromující. Dvě hodiny jsem se vydržela v knoflících přehrabovat a třídit je. Častokrát byly jen narychlo ustřižené z nějakého nepotřebného oděvu, takže v nich byly ještě zamotané nitě. Jinak jde ale o samé poklady.

Staré knoflíky

Star
To, co vidíte na fotkách, je pouze výběr toho nejlepšího z množství knoflíků, které jsem našla. Jsou mezi nimi obrovské placky na kabáty i drobné penízky na košile. Některé tvary a dekory jste ještě neviděli, a díky skomírající nabídce českých galanterií už ani neuvidíte. Takže pokud doma najdete podobné povedené kousky, schovejte, uložte na (ještě) horší časy. Ještě lépe však uděláte, když je přišijete a budete je nosit.

Staré knoflíky

Na některých knoflících mě baví, že na první pohled nejde skoro ani poznat, jakým způsobem se má přišít. Takové modely jsou dost specifické, ale o to okatější budou, když je člověk znovu použije. Dvě dírky v knoflíku byly ve své době asi velká nuda, proto se vytvářela různá očka a zúžení, kterými se dal knoflík přichytit.

Staré knoflíky
Staré knoflíky
Líbí se mi barevná škála starých knoflíků, jejich různorodá struktura i rozmanité tvary a velikosti. Na dlani je krásně vidět, jak velké ty kabátové bývaly. Vedle toho dnešní košile mají všechny stejně fádní, obyčejné, plastové knoflíky. Ve výběru těch nejdrobnějších je zřejmé, že dříve se právě těmi knoflíky košile zdobily. Dnes je to, bohužel, jen pomůcka na zapínání.

Staré knoflíky


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • Odpovědětstaré a dobréVasa04. Července 2014

    Tak ty mašle jsou fakt dobré, jen je vhodně využít :-)

    • OdpovědětRE: staré a dobréVeronik11. Července 2014

      mmm...a nebyl by nějaký přešitý vzorek na ukázku?

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru