Blog o šití a módě

Prožijte začátek roku v duchu návratu do módních devadesátých

Prožijte začátek roku v duchu návratu do módních devadesátých - uvod-champagne12
Ledna

Pro první příspěvek v roce 2016 jsem si vybrala knihu. A ne ledajakou knihu o módě. Je to kniha o protagonistech módního průmyslu zlatých devadesátých, které jsem měla tu čest zažít. Zřejmě už nastává čas, kdy se dá na tuto zběsilou dobu podívat s odstupem a reflektovat ji stejně jako vzdálenější minulost našich šatníků. Knihu Champagne Supernovy od Maureen Callahanové vydalo na konci roku 2015 nakladatelství Slovart.

Podtitul knihy "renegáti devadesátých let, kteří přetvořili módu" záměrně odkazuje k trojici hrdinů, kteří nás touto dobou provedou - Kate Moss, Alexander McQueen a Marc Jacobs. Hned od začátku knihy je jasné, že zdánlivě nesourodé módní ikony mají společného více než dobu, ve které prorazily.

Chamapgne Supernovy

Prostřednictvím jednotlivých kapitol absolvujete s dvojicí návrhářů a jednou modelkou neuvěřitelnou cestu od chvíle jejich největšího outsiderství až po jejich nejslavnější a nejvlivnější léta v čele různých módních značek. Dočtete se, že Kate ve své době ostatní dívky více ovlivňovala tím, co nosila v soukromí než na přehlídkách, že Jacobs představil kolekci kabelek Louis Vuitton s graffitti logem nebo že se McQueen uvedl dámskými kalhotami "bumsters", které vzadu odhalovaly část zadečku.

V knize Champagne Supernovy, jejíž název zřejmě inspiroval titul písně britpopové skupiny Oasis (jak jinak než z devadesátých let), se dočtete o profesních i osobních zvratech hrdinů, drogách, úspěchu i tvůrčí krizi. Především však v kontextu doby a ostatních tvůrců poznáte, čím byli a jsou tak výjímeční a proč by se je i přes řadu skandálů snad už nikdo neopovážil označit za outsidery doby.

Chamapgne Supernovy

"Oproti mrakodrapím supermodelkám osmdesátých let a jejich naprosté dokonalosti jakožto odrazu americké nadřazenosti byla modelka drobného vzrůstu a s polochou hrudí jako Kate Moss kacířstvím. Nikdo s jejími proporcemi se neobjevil od dob Twiggy v šedesátých letech; Kate a Calvin Klein byli najednou obviňováni z propagace anorexie, užívání heroinu, dětské pornografie a rozpadu západní civilizace"

(CALLAHANOVÁ, Maureen. Champagne Supernovy, kap. Proč se nemůžu pořád jenom bavit. Slovart, 2015.)

 


Zpět na přehled článků


Komentáře

Napište svůj komentář.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru