Blog o šití a módě

Víte, co perete?

Víte, co perete? - cedulka17
Ledna

Stane se vám, že se doma probíráte čerstvě nakoupenými kusy oblečení, stříháte cedulky, chystáte se je praním zbavit toho divného zápachu z obchodu a v tom začnte luštit symboly uvedené na štítku uvnitř oblečení? Z pěti obvyklých značek vždy rozpoznám jenom praní a žehlení. Zbylé geometrické tvary mi ještě neutkvěly v hlavě. Třeba se to díky tomuto článku změní. Důležité je říci, že tyto symboly najdete i u metráže, což může někdy rozhodnout o nákupu.

Na prvním místě na cedulce se symboly údržby je vždy vanička s vodou, čili informace o postupu praní. Přeškrtnutá vanička znamená, že se prádlo vůbec nemá prát ve vodě. Znamená to tedy jediné. Oblečení s tímto symbolem budete muset pravidelně nosit do čistírny. I z toho důvodu je správné prohlédnout si cedulku už v obchodě. Vanička s ručičkou zase odkazuje k ručnímu praní, pro které je třeba dodržet teplotu vody do 40°. Čísla uvedená v symoblu znamenají také teplotu vody.

Symboly čištění oděvů a textilií

Symboly bělení jsou, myslím si, dost jasné. Pouze jsem zjistila, že se tato norma v roce 2010 měnila, a proto mám na úvodním obrázku přškrtnutý černý trojúhelník. V současnosti ho nahradil prázdný trojúhelník, který jednoduše znamená, že se textilie nesmí bělit.

Symboly čištění oděvů a textilií

Značky pro způsob sušení prádla mě celkem pobavily. Základní dvě smí/nesmí se sušit v bubnové pračce jsou v pořádku. V rozšířené tabulce jsem ovšem objevila i symboly pro sušení na šňůře, na věšáku a na plocho. To je praní a sušení opravdu taková věda? No jo, já vím, že je.

Symboly čištění oděvů a textilií

Protože se žehlením dají napáchat neodstranitelné škody, je důležité si prostudovat především nastavení teploty žehličky. Pokud se prádlo vůbec žehlit nesmí, musíte ho co nejvíc vyrovnat už při sušení.

Symboly čištění oděvů a textilií

U značek postupu chemického čištění najdete na internetu i podrobnější popis míry čištění a použitých látek. Vzhledem k tomu, že oděv musíte dát stejně do čistírny, kde si s ním už poradí, nebudu to dále rozvádět.


Zpět na přehled článků


Komentáře

Napište svůj komentář.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru