Blog o šití a módě

Už jen do 11. ledna 2015 trvá výstava o umělých textilních materiálech

Už jen do 11. ledna 2015 trvá výstava o umělých textilních materiálech - uvod27
Prosince

Výstava Uměleckoprůmyslového muzea v Praze se jmenuje Vně a uvnitř: Móda a umělá vlákna 2. poloviny 20. století a slibuje přesně to, co její název. Těšte se tedy na pravý diolen, dederon, silon, šusťák, akrylát, o polyesteru nemluvě. Výstava na 80 dobových modelech představuje různé varianty umělých textílií, z nichž ty nejnovější pochází z doby po roce 2000. Přestože lidé čím dál více volají po přírodních materiálech, bez těch umělých si módu také neumíme představit. Vzpomeňte alespoň na nylonky nebo krajkové spodní prádlo. Nové technologie, umožňující výrobu důmyslnějších vláken, návrhářům otevírají nové obzory.

O většině prezentovaných umělých vláken jsem minimálně slyšela, ale naprostou novinkou pro mě byl tzv. trikotýn, což je silonová pletenina, ze které se převážně v 70. letech vyrábělo spodní prádlo. Přiznám se, že název mě pobavil, ale po hmatu mi materiál splynul s ostatními silonovými oděvy.

Když píšu po hmatu, tak to není omyl. Ne, že by snad autoři výstavy nechali návštěvníky osahat všechny exponáty. Pro tyto případy vytvořili před vstupem do sálu hmatovou galerii oděvů, kde si můžete osahat pravý tuhý šusťýk, krimplen, umělou kůži nebo dederon. Vskutku nezapomenutelný zážitek. Na výstavě se nemohlo samozřejmě fotit, takže vše zprostředkovávám pouze formou plakátů, které jsem potkala cestou do UPM. K výstavě vyšel také reprezentativní katalog. Příjemný zážitek.

 Vně a uvnitř: výstava o umělých vláknech

 


Zpět na přehled článků


Komentáře

Napište svůj komentář.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru