Blog o šití a módě

S Gypsy Mama o nové značce a inspiraci romskými oděvními vzory

S Gypsy Mama o nové značce a inspiraci romskými oděvními vzory - gypsy-uvod01
Listopadu

Poprvé jsem se na Gypsy Mama narazila na Facebooku. Po dlouhé době to byla jedna z mála opravdu zajímavých informací, na které jsem zde narazila. Pestrobarevné vzory oblečení dámského i pánského oblečení se mi na první pohled zalíbilo. S něčím tak výrazným a energickým jsem se dlouho nesetkala. Podruhé jsem stánek nové značky oblečení a doplňků viděla na Factory Fashion Marketu u Janáčkova divadla v Brně a napotřetí jsem se jich rovnu na něco zeptala:

Kolik návrhářů a návrhářek se na tvorbě modelů podílí? Tradičními vzory a barevností romského oděvu se designéři inspirují nebo zákazníci na vašich oděvech najdou i některé původní motivy?

V současné době máme dvě kolekce od dvou návrhářek - Venduly Cetlové a od Venduly Pucharové Kramářové. Máme tedy náhodou dvě Venduly. Spolupráce probíhá většinou tak, že návrhářka navštíví rozsáhlou sbírku romského oděvu a šperku v Muzeu romské kultury, kde pracovníci poskytnou ochotně i podrobný výklad. To je spolu s katalogem ke sbírce základem pro jejich inspiraci. Pak návrhářky postupují citem a snaží se vytvořit jakousi fúzi s moderními styly odívání. Je to vždy překvapivý proces a výsledek stojí za to.

Například na šátcích, taškách a kordulce od Venduly číslo dvě, tedy Pucharové Kramářové ,nalezneme tradiční romská kola ovšem zabudovaná do moderního a atraktivního designu.

I tradiční romský styl odívání se vyznačoval mixováním, Romové vždy "nasáli" styly odívání krajin a zemí, kudy putovali či kde se usadili a přidali k tomu vlastní barevnost, snad vášnivost a přizpůsobili si to celkově svým potřebám. Často také přešívali starší věci, kombinovali s novými a tak Romy lze označit s nadsázkou i za průkopníky dnešního patchworku. Tuto skutečnost reflektuje naopak kolekce Venduly Cetlové.

Gypsy Mama rozhovor

Gypsy Mama rozhovor

Při jaké příležitosti jste značku Gypsy Mama veřejnosti představili poprvé?

Na festivalu Ghettofest 2012 proběhla historicky první módní přehlídka a poprvé zaznělo jméno Gypsy MaMa. Šlo ovšem o pilotní projekt, kdy jsme si chtěli vyzkoušet, zda je tato myšlenka smysluplná a setká se se zájmem veřejnosti i romské komunity. Potom nastala určitá přestávka a až letos v září 2015 jsme vyšli s novými kolekcemi určenými k prodeji a uspořádali módní show při příležitosti otevření našeho obchodu s nezávislou módou Restart v Kopečné 9 v Brně. Kolekce je možné si prohlédnou i zakoupit jednotlivé kousky na www.gypsymama.cz či přímo v obchodě.

Viděla jsem váš stánek na Factory Fashion Marketu u Janáčkova divadla v Brně. Právě je sezóna fashion marketů. Chystáte se na další podobné akce? Pokud ano, kde vás mohou čtenáři vidět?

Tento podzim máme celkem napilno. Nejblíže 16. 11. 2015 mohou zájemci navštívit akci Django Fest na Flédě v Brně, kde proběhne módní přehlídka Gypsy MaMa a budeme tam mít prodejní stánek. Jedná se o hudební festival věnovaný odkazu fenomenálního romského kytataristy Django Reinhardta, který ve třicátých letech minulého století založil ve Francii styl gypsy-jazz - tedy příklad velmi úspěšné fúze. Pro zajímavost jeho hudba je nedílnou součástí české počítačové hry Mafie.

Další akcí v pořadí je módní přehlídka Gypsy MaMa na plese Muzea romské kultury 28. 11. 2015 pořádaném k desetiletému výročí od jeho založení. Celou kolekci spolu s novými produkty, na které se můžete těšit, nabídneme na stánku v brněnské Industře na tradičním a již předvánočním Factory Fashion Marketu ve dnech 5. a 6. prosince. Představíme zde i nová barevná trička s motivy romských malířů a výtvarníků.

A pokud vše dobře dopadne, plánujeme prodávat na vánočních trzích přímo na Zelňáku, abychom se Brňanům přiblížili co nejvíce a některé naše produkty se mohly tak lépe ocitnout přímo pod vánočními stromky.

Gypsy Mama rozhovor

Gypsy Mama rozhovor

Budete novými kolekcemi rozšiřovat typy nabízených modelů? Například pánské košile, sukně, šaty apod?

Postupujeme po malých krůčcích, v tuto chvíli vyrábíme docela širokou škálu výrobků: trička s dlouhým i krátkým rukávem, kalhoty, mikiny, šátky, tašky, dámskou vestičku - kordulku, kravaty a motýlky. Chceme rozšířit nabídku v nejbližší době o módní doplňky jako jsou náušnice, brože a náramky vše opět vycházející z tradičního romského stylu a v kombinaci s moderním designem. Přiznám se však, že doteď nemůžeme nalézt návrhářku, designérku, která by se této výzvy zhostila, tak kdyby se mezi čtenáři někdo takový kreativní našel, ať nás klidně osloví ke spolupráci, budeme jen rádi.

Výhledově plánujeme i dětské kolekce Gypsy MaMa, abychom nezapomínali i na ty nejmenší.

Hned v první kolekci jste představili dámskou i pánskou módu, což mnoho nových značek nedělá. Bylo to proto, že některý z návrhářů se na pánskou módu zaměřuje, inspirovali jste se úspěchem pánských značek z poslední doby nebo jste pro to měli jiný důvod?

Takto jsme nepřemýšleli, chtěli jsme jednoduše naši módu nabídnout co nejširší skupině zájemců a vyprodukovat kolekce pro ženy i pro muže. Jen jsme se tak rozhodli, chtěli jsme, aby si každý mohl najít ten svůj jedinečný kousek značky Gypsy MaMa.

Děkuji za rozhovor, přeji do budoucna samé úspěchy a uvidíme se v Industře na Factory Fashion Marketu. 

Gypsy Mama rozhovor


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • OdpovědětJsem cikán!Martin Mišík02. Listopadu 2015

    Sorry, ale žádný pořádný cikán by nebyl tenhle navoněnej debil... přestaňte zneužívat něco, čemu nerozumíte!!! Je to hnusně, ale hodně hnusně stylizovaný...

    Martin Csino Sarkóziy

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru