Blog o šití a módě

Aprílový rozhovor s organizátorkami Dyzajn Marketu

Aprílový rozhovor s organizátorkami Dyzajn Marketu - uvod01
Dubna

Předchozí sobotu 22. března proběhla v prostoru piazzety Národního divadla v Praze již zažitá a velmi oblíbená akce s názvem Dyzajn Market. U více než dvou stovek prodejců mohli návštěvníci nakupovat módu, šperky, umění, dyzajn i jídlo. Za tím vším stojí tři slečny - Terezie Tunková, hlavní organizátorka a autorka projektu, Lucie Roubíčková - pravá ruka Terezy a Maruška Václavová - PR a módní přehlídky. S holkama z DM jsem si povídala o průběhu jarního Dyzajn Marketu, nakupování i plánech do budoucna.

Založili jste Dyzajn Market z pozice zákazníků, kterým chyběla adekvátní nabídka na trhu, nebo spíš jako tvůrci, kteří se neměli kde prezentovat?

Terezie: DM jsem založila já pro pár svých přátel designérů i pro sebe (tvořím origami šperky), abychom měli další místo kde prezentovat svoji tvorbu. V té době takových akcí tolik nebylo.

Je těžké zorganizovat a vůbec založit takovou akci?

Terezie: Vzhledem k tomu, že můj studijní obor byl zcela jiný a mých kolegyň též, učíme se vše za běhu. Snažíme se DM dělat tak, aby se designérům u nás líbilo, právě i kvůli tomu, že samy se podobných akcí účastníme a známe je tedy i zevnitř. Když se DM rozrostl do takovýchto rozměrů, organizování už není vůbec snadné, ale stále nás to baví a vyvíjíme se stále dál.

Dyzajn market

Máte jako organizátorky populární prodejní akce pocit, že je u nás podobných akcí tolik na to, aby měli zájemci a milovníci originálního zboží dostatek šancí seznámit se s novými tvůrci a nakupovat vše po čem touží?

Terezie: Ano, myslím si, že v Praze je takovýchto akcí dostatek. V jiných městech asi ne. Všichni holt musí zatím za Dyzajn márketem do Prahy :)

Jako propagátorky autorské módy, šperku a dyzajnu jistě samy navštěvujete i jiné akce. Které jsou vaše oblíbené?

Terezie: Jiné akce navštěvuji hlavně pracovně - prezentuji tam svoji tvorbu a nebo se chci podívat jak mají zvládnutou organizaci. Ale díky mým skvělým kolegyním jsem poprvé navštívila Dyzajn márket téměř jako zákazník a musím říci, že jsem si to moc užila. Když na konci sprchlo, alespoň jsem si mohla projít stánky neb se trochu uvolnily od roje zákazníků :)

Lucie: Ráda navštěvuji různé trhy a akce v zahraničí. A u nás nesmím zapomenout na Julius FashionShop - obchod s originální módou v Praze.

Maruška: Většinu návrhářů znám osobně, tak za nimi chodím do jejich dílen/showroomů, nakupuji na Fleru, či zajdu do Kuráže, či Pour Pour, což jsou mé oblíbené obchůdky s autorskou módou :)

Jak hodnotíte jarní Dyzajn Market? Splnil či překonal vaše očekávání z loňska, povedlo se počasí, přišlo hodně lidí a nakupovalo se o sto šest?

Terezie: Dyzajn market hodnotím velice pozitivně, přišlo hodně zákazníků, hlásila se spousta skvělých tvůrců, v den akce šlapalo vše jako hodinky. Počasí se povedlo a chyby, co se děly nebyly nijak hrozné, vždy se něco děje, bez toho to nelze. Čeká nás spousta další práce a hodně novinek v letošním roce.

Lucie: Stále je co zlepšovat. I když na chvilku sprchlo, počasí se vydařilo. V tomto ohledu naprostá spokojenost.

Maruška: Loni jsem ještě nebyla v týmu, ale byla jsem se podívat jako návštěvník a pamatuji si, že byla strašná, ale vážně strašná zima!
Teď nám, tam někdo nahoře, počasí zařídil. Bylo přes 20 stupňů, modrá obloha, lehký vánek, zkrátka dokonalé jarně-letní počasí a lidí bylo tolik, že se nedalo skoro projít :)

Dyzajn market

Dyzajn market

Nemůžu se nezeptat. Co jste si na Dyzajn Marketu pořídily?

Terezie: Punčocháče PipiPunk vytovřené speciálně pro Dyzajn márket, notýsek od Voala, tlapky v teple od Mari.bou, brož od Le_tro, balzám na rty Rose and Lips, dvoje šaty od Zlatá padesátá a náušnice od Brida. Víc jsem toho bohužel nestihla.

Lucie: V tom shonu a pracovním nasazení jsem si stihla pořídit jen tričko od Stromli a sníst dvě makronky od Sweeties, Tlapky v teple od Mari.bou, punčocháče pipipunk.

Maruška: Teď jsem si toho, rozhodně, pořídila méně, než minule. Zkrátka nebyl čas! Ale co jsem stihla bylo proužkaté tričko Stromli a hrneček s podšálkem od Studio Malíská, set kytičkových šperků od Tree of Love, kapsičku na cokoli s motivem Eiffelovek od Péťaholka a dvě nádherné smaltové brože, takové malinké Marušky od Haneri.

Dáte si zaslouženou pauzu nebo rovnou skočíte do příprav dalšího marketu?

Terezie: Pauzu si žádá tělo i duše bohužel vždy, aniž bych chtěla. Každý DM začínat jakoby od nuly je občas hodně náročné.

Lucie: Pauza bude krátká. Tento rok toho bude opravdu hodně.

Maruška: Já ve čtvrtek odlétám na 4 dny do Madridu, tak se moc těším, ale jen co přijedu, to zase začne, neboť další Dyzajn market jenuž za necelé 3 měsíce a to 21.6.

Kdy a co pro nás chystáte příště?

Jednohlasně: Další DM bude 21.6.2014 opět v sobotu na piazzetě ND. A určitě je na co se těšit!

Dyzajn market

Dyzajn market

Dyzajn market

Foto: Michael Tomeš


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • Odpovědětjaro, léto!VER.09. Dubna 2014

    Letní nakupování je nejlepší, slečnám fandím. Taky by mě to bavilo.

  • OdpovědětlákavéJajka08. Dubna 2014

    Tak vy píšete už v červnu jo? to bych si měla udělat volný den si myslím:-)

  • Odpovědětmmm!no name05. Dubna 2014

    no tohle mě baví - pěkně venku, spousta věciček, jako na tržišti ale s krásnými věcmi. Paráda!

  • Odpovědětfajn babyeli02. Dubna 2014

    milé a smypatické, dobře to umí

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru