Blog o šití a módě

Rozhovor s Lenkou Kolářovou o budoucnosti fashion bazaru ÝBRKÝBL

Rozhovor s Lenkou Kolářovou o budoucnosti fashion bazaru ÝBRKÝBL - uvod28
Dubna

V pátek a sobotu 4. - 5. dubna proběhl v pražském multifunkčním prostoru Grid už čtvrtý ÝBRKÝBL :: Fashion bazar. Protože se akce stále rozšiřuje a tým organizátorů chystá řadu novinek, popovídala jsem si o tom s Lenkou Kolářovou, jednou z hlavních tahounek bazaru.

Zvědavost mi nedá, a proto se hned na úvod zeptám, kde jste přišli na ten úžasný název?

Když jsem se učila na zkoušku z němčiny, všechno tam bylo „über". Přitom mi problesklo hlavou, jak je to podobné s naším „kýbl". Když jsme pak vymýšleli bazar, znovu jsem si na to vzpomněla a název byl na světě :)

Za jakým účelem vlastně ÝBRKÝBL vznikl, jak často ho pořádáte a podle čeho vybíráte místo konání?

Chtěla jsem osvěžitsvůj šatník a přitom jsem byla moc líná na to, abych všechno nafotila a dala na web. A tak vznikl (časově mnohem náročnější) ÝBRKÝBL. Bazar se zatím koná dvakrát do roka, vždy na podzim a na jaře, kdy je vhodné období pro uschování zimních věcí, vytřídění těch, co už nenosíme a nakoupení šatů nových na letní sezónu a opačně.
Místo konání vybíráme podle toho, zda má určitou svou atmosféru, svůj styl. První dva bazary se konaly v divadelní zkušebně v Pragovce na Kolbenově a nyní jsme se na další dvě konání přemístili do prostor v budově staré tiskárny v centru Prahy. Uvidíme, kde budeme příště..

Ýbrkýbl

Ýbrkýbl

Má ÝBRKÝBL vzestupnou tendenci? Dostáváte s každým bazarem více věcí a přichází a nakupuje více nadšenců? A máte v registru prodejců pravidelné prodejce?

Určitě už od začátku pozorujeme, že zájem lidí o fashion bazar stoupá. Je to to hlavní, co nás usvědčuje v tom, že má smysl v ÝBRKÝBLu pokračovat. Naši prodejci se k nám stále vrací, máme v registru i prodejce, kteří v tom „jedou s námi" už od prvního konání. Letošní jarní bazar navíc zaznamenal i nejvyšší návštěvnost v historii ÝBRKÝBLu.

Čím se vám letos podařilo naplnit doprovodný program a jaký měl úspěch?

Na jarním ÝBRKÝBLu jsme měli zajištěnou skvělou interaktivní instalaci od kluků z KinocirKus. Během celé akce probíhal šicí workshop se slečnou z projektu Strojovna, která návštěvníkům pomáhala upravovat nakoupené oblečení. Dále jsme měli připravené různé soutěže o hodnotné ceny od našich sponzorů e-shopu ZOOT a trikoshopu Bastard. Po nákupech si mohli návštěvníci vychutnat skvělé občerstvení od holek z Foodies VŠE na malém dvorku v átriu budovy.
Snažíme se, aby bazar nebyl jen o nákupu oblečení, ale aby lidé měli možnost strávit příjemné odpoledne na zajímavé akci.

Ýbrkýbl

Ýbrkýbl

Mimo recyklace oblečení a spokojených zákazníků funguje ÝBRKÝBL :: Fashion bazar i na dobročinné bázi. Popište blíže vaši spolupráci s domovem Sue Ryder.

S dobročinnými obchody domova Sue Ryder jsme navázali spolupráci během 4. ročníku. Předáváme jim oblečení, které prodejci již nechtějí zpátky a oni je pak prodávají ve svých dobročinných obchodech v Praze. Výtěžek pak jde na pomoc domovům pro seniory Sue Ryder. Během minulých ročníků jsme podobným způsobempomáhali azylovým domům pro matky s dětmi.

Jak konkrétně funguje koncept ÝBRKÝBLu? Podle vašich instrukcí pro prodejce je zjevné, že každý nemá svůj stánek, jako je tomu na jiných akcích. Kdo pak stanovuje cenu oblečení?

Jelikož máme 100 prodejců, nebylo z kapacitních důvodů možné, aby si každý z nich zařídil svůj stánek s oblečením. Počet prodejců nechceme omezovat, jelikož chceme mít velký výběr oblečení. Z těchto důvodů jsme zvolili trochu netradiční formu bazaru, kdy každý, kdo chce na ÝBRKÝBLu prodávat, své věci zadá do systému, stanoví si ceny, vytiskne cedulky, které následně připevní k oblečení a donese nám je během dnů určených k výběru. My se pak postaráme o zbytek. Na konci bazaru pak prodejcům vyplácíme jejich tržbu a zároveň vracíme neprodané kusy oblečení.

Ýbrkýbl

Ýbrkýbl

Má tato forma prodeje u prodejců i nakupujících úspěch? Existuje jiná akce s podobnou koncepcí?

O podobné koncepci nevím. Občas se vyskytne podobný menší bazar, který ovšem nevyužívá online aplikaci jako my. Z vlastní zkušenosti vím (první ročník jsme také dělali na této bázi), že je to velmi pracné a hektické a obdivuji organizátory, kteří takové akce dělají. My se snažíme přijít se způsobem, jak celý proces výměny oblečení co nejvíce zefektivnit, aby šel ÝBRKÝBL organizovat opravdu všude.

Jaké máte do budoucna s ÝBRKÝBLem plány?

Máme spoustu nápadů, jak vylepšit webovou aplikaci, aby pořádání bazaru nemuselo být tak náročné a hlavně, aby bylo možné ÝBRKÝBL pořádat i v jiných městech zároveň s pražským bazarem. K tomu ale potřebujeme vybrat peníze na programátora, který tyto změny dovede do zdárného konce. Kvůli tomu jsme spustili projekt na Hithitu: www.hithit.com/cs/project/511/ybrkybl-fashion-bazar. Pokud se vám náš projekt líbí, budeme rádi, když nám přispějete nebo nás nasdílíte. S vaší pomocí budeme moci nabídnout lidem víc příležitostí, jak efektivně a za rozumné peníze obměňovat svůj šatník.


Zpět na přehled článků


Komentáře

Napište svůj komentář.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru