Blog o šití a módě

Příběh dvaceti nezbytných módních nutností

Příběh dvaceti nezbytných módních nutností - uvod17
Dubna

Stejně jako jiné oblasti lidské činnosti, stojí i odívání na pevných základech, bez kterých si lze dnes módu už asi jen těžko představit. Přestože sami níže jmenované ikony za pilíře oděvního průmyslu považovat nemusíte, dá se předpokládat, že bez nich by v módě zavládl přinejmenším chaos. A právě o vybraných dvaceti modelech pojednává výpravná kniha od nakladatelství Slovart s názvem Legendy módy. I když v knize například chybí zmínka o bílé košili nebo minisukni, jistě dáte společně se mnou autorovi knihy Federicovi Roccovi za pravdu, že jeho osobní výběr je neméně důležitý.

Legendy módy

Všem je nám známo, že oblečení má svou historii, tradici i úspěch. Oděvní prvky inspirují, hrají roli ve filmech a typizují postavy (např. správného detektiva potkáte v baloňáku a klobouku). Málokdo už se ale zamýšlí nad tím, jak a proč jednotlivé modely oblečení (a s nimi i jejich značky) vznikaly. Díky českému překladu knihy Legendy módy budete jistě i vy překvapeni, že světové značky, jako Chanel, Luis Vuitton či Lacoste, nevznikly z rozmaru a pouhé touhy po luxusu a bohatství. Kniha nám prostřednictvím krátkých příběhů představí osudy těch, jimž se v hlavách zrodily jedinečné nápady, které ovlivnily svět módy.

Legendy módy

Při takto úzkém výběru módních ikon zaujatý čtenář jistě ocení, že vedle oblečení došlo ve velké míře i na boty, kabelky a doplňky, jako jsou sluneční brýle, šátek, klobouk či parfém. Je zajímavé sledovat vybrané kousky, z nichž některé jsou neodmyslitelně spjaté se značkou (šátek Hermés) a některé naopak ne (malé černé šaty). I když působí výběr rozmanitě a navzájem dost odlišně, můžeme u jednotlivých ikon najít řadu společných rysů. Častokrát (mimo modelů Coco Chanel) došlo k jejich vytvoření náhodou, především pak z ryze praktických důvodů. Dnes však můžeme mít klamný pocit, že všechny modely vznikly za účelem pěkného vzhledu. Po přečtení konkrétních příběhů je však naprosto jasné, že věci jsou krásné, protože jejich estetiku podtrhuje funkčnost.

Legendy módy

V knize je každé módní ikoně vyčleněno 10 až 15 stran, z nichž 3 jsou vyhrazeny textu a zbylý prostor zabírají krásné velkoformátové fotografie. Vždyť čím jiným by se měla móda prezentovat než obrazem. Ale i na relativně malém prostoru nám autor dokáže ukázat, že i za tou nejluxusnější značkou stála na počátku invence, touha po funkčnosti a snaha vyhovět potřebám zákazníků. Přesně tak například Luis Vuitton změnil stavbu a design zavazadel, protože se rozvíjela lodní i automobilová doprava se specifickými požadavky na cestování.

Legendy módy

Kniha Legendy módy je přínosná v tom, že čtenáři ukáže, čím vším se v novodobé historii nechala móda ovlivnit a naopak, na co všechno měla vliv ona. Tenista René Locoste a basketbalista Chuck Taylor jsou zářnými příklady toho, že do módy často zasahují lidé a okolnosti, které s ní nemají nic společeného. Zajímavé je sledovat i osudy lidí, jejichž nápady byly tak nadčasové, že si sami museli vymyslet i nové materiály a pomůcky. Thomas Burberry pro svůj legendární trenčkot proto vynalezl nepromokavý gabardén, díky kterému si ho dodnes můžete vzít do každého počasí.

Legendy módy

I když je v módě dovoleno vše, najdeme v ní i řadu pevných bodů. Například v ní zajímavou roli hrají čísla. Pro Coco Chanel to bylo číslo 5, která nereprezentovalo jen parfém, ale také den v měsíci, v němž představovala nové kolekce. Pro pruhované triko Mariniére je to číslo 21 jako pevně daný počet pruhů. U trenčkotu Burberry je to pak 26 dílů látky a 10 knoflíků, bez kterých by to prostě nebylo ono. Stejně tak my čtenáři teď máme díky titulu Legendy módy o 1 tip na skvělé a stylové čtení víc.

Legendy módy


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • Odpovědětbookshopdáda28. Dubna 2014

    Zrovna jsem na ni narazila u nás v knize, tak jsem si zalistovala a začetla se trochu. Některé ty věci moc neznám (viz kabelky), ale přečetla bych si všechny příběhy

  • Odpovědětlegendární knihaJee23. Dubna 2014

    Tak ta vypadá hodně dobře. Současný fotky a samý kultovní modely

    • OdpovědětRE: legendární knihaboby23. Dubna 2014

      tak je to sázka na jistotu o tomhle psát knihu...to se musí líbit všem :)

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru