Blog o šití a módě

Poznejte český a moravský folklór tradiční i moderní

Poznejte český a moravský folklór tradiční i moderní - folklor-big30
Ledna

I když bych to do sebe dříve neřekla, začaly se mi líbit folklórní motivy, obzvláště pak ty moderně pojaté. Díky fashion marketům jsem už také narazila na pár značek, které si uchování tradice a její aktualizaci pro 21. století vytyčily za cíl. Díky tomu, že české a moravské folklórní motivy velké obchodní řetězce neznají, můžete být zcela originální. Projděte nabídku následujících značek a zkuste to letos s folklórem, jako se to chystám udělat já.

Folklor Moderní Slovácko 

Pokud ještě neznáte Folklor Moderní Slovácko, o hodně jste přišli. Skvělé materiály, úžasné střihy a naprosto jedinečné vzory a motivy šatů, topů či legín. Malované, vyšívané či tištěné folklórní motivy se dají nosit i bez kroje a budete si v nich připadat úžasně. Tak na mě alespoň návrhy od FMS působí. Tato značka vám zkrátka dokáže, že folklór může být elegantní i sexy. 

Folklor Moderní SlováckoZdroj: https://cs-cz.facebook.com/moderni.slovacko

Rodná Hrouda

Poprvé jsem se s touto značkou setkala na Prague Design Weeku, který proběhl během loňského listopadu. Jejich prezentaci tehdy dominovaly krásné šaty s modro-bílou sukní s tradičním folklórním vzorem někde od Mladé Boleslavi. Z rozhovoru s jedním z členů týmu Rodné Hroudy jsem se dozvěděla, že tvoří v Polabí a prostřednictvím své tvorby se snaží uchovat řemesla a tradice spojené s původními materiály, oděvy a vzory.

Strážnický modrotisk

I když mám všech těch moderních provedení folklórních motivů plnou hlavu a jen vybírám, co si pořídit dřív, nejvíc si pohrávám s myšlenkou koupit si látku od Strážnického modrotisku. Pokud vás všechny ty puntíčky, kytičky, lístečky, kohoutci v metráži na první pohled neosloví, podívejte se do nabídky oděvů. Kouzlu vzorovaných šortek, nákupních tašek nebo šperků ve stejném stylu podlehnete okamžitě.

Gypsy Mama

Naposledy folklorní vody rozbouřila značka Gypsy Mama, která se na scéně poprvé objevila v roce 2014, ale pořádně na český trh pronikla vloni. Mladí návrháři pracují s původními motivy a zpracovávají je do moderní podoby, kterou přenáší na šátky, topy, vesty, motýlky, kravaty nebo tašky. V modelech Gypsy Mama objevíte pestrobarevné kombinace plné energie.

Gypsy Mama

Zdroj: https://www.facebook.com/Gypsy-MaMa-604908049648340/

Pecka

Tvorbu značky Pecka od návrhářky a malířky Venduly Pucharové Kramářové si rozhodně s ničím nespletete. Motivy se zvířaty jako by pocházely z pohádkových krajů plných fantazie. V sukních, legínách, topech nebo mikinách Pecka budete nepřehlédnutelné jako malované panenky. Chcete-li se odvázat a obléknout něco opravdu pestrého, vsaďte na oblečení, které je prostě pecka.


Zpět na přehled článků


Komentáře

Napište svůj komentář.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru