Blog o šití a módě

Plisé z raných devadesátých

Plisé z raných devadesátých - úvodní plisé15
Prosince

Při prohledávání první sady postarších módních časopisů jsem několikrát narazila na šití z plísované látky. Všechny modely pochází z počátku 90. let a ve všech případech jde o sukně nebo šaty. Jak je patrné z fotek z časopisu Žena+móda, před dvaceti lety patřilo plisé k dostupnějším a obvyklejším druhům látek.

Zelené plisé

V případě plisé jde o velice efektní úpravu látky, která udělá hodně parády. V módním světě představuje plisé látku tepělně upravenou do trvanlivých skladů, které se vytvoří na speciálním stroji.Výhodou je, že si plisé můžete nechat udělat dodatečně na koupenou látku. Na stránkách o lidových tradicích řemeslech na Moravě jsem našla, že cena plísování jedné formy je 390 kč. Jednodušší samozřejmě je plísovanou látku už koupit, ovšem výše uvedené služby se hodí, když doma najdete nějaký poklad, který by stál za úpravu. Staré plísování lze také opravit, takže neváhejte a hledejte doma zašantročené látky.

Tylové plisé

Jak je patrné z třetí fotografie, plísovat se dá celá řada materiálů, třeba například tyl. Nejlépe lze tepelně upravit umělé textílie, čili všechny polyestery a podobné. U přírodních vláken se praním záhyby vyruší. Plísujte šatovky, šifony, tyly nebo satény. Především teď před plesovou sezónou by to mohlo být terno. Plisé bude ve společnosti působit elegantně a stylově. Tak si o něj ještě napište Ježíškovi.

Plisé na šatech

Foto:

Žena+móda, 1994, č. 11

Žena+móda, 1990, č. 10

Žena+móda, 1993, č. 1

Žena+móda, 1992, č. 5


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • OdpovědětVycpávkyJan Bačák03. Července 2016

    Jako dítě si trochu pamatuji ty vycpávky v ramenou, které se tehdy nosily. Maminka měla vycpávky i ve svetru a naše paní učitelka na fotce z první a druhé třídy měla v první třídě vycpávky na halence a ve druhé na šatech....

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru