Blog o šití a módě

Na vycházce s panem baloňákem

Na vycházce s panem baloňákem - červená25
Listopadu

Už na přelomu léta a podzimu mě napadlo, že by to chtělo osvěžit šatník. Svůj tmavě šedý baloňák z výprodeje jsem zatoužila vyměnit za něco výraznějšího. Než jsme s mamkou a švadlenou vše vymyslely, sehnaly a ušily, uteklo moře času. Na podzim jsem v něm však stihla odolávat větru, dešti a ještě udělat parádu. Teď se ve skříni těší na jaro.

Baloňák

Nepromokavý dvouřadý kabát se v módní řeči označuje jako baloňák nebo trenčkot. Původně byl oblíbenou částí vojenské uniformy (trench – zákop), ale později pronikl do běžného života můžu a žen díky hollywoodským filmů. Za klasiku je považán béžový baloňák. V současnosti ho však seženete snad ve všech možných barvách a dokonce i se vzorem (kostka, puntík, květy, zvířecí vzor).

Baloňák detaily

Od dob, kdy se Humphrey Bogart objevil v Casablance a Audrey Hepburn ve Snídani u Tiffanyho je baloňák sázkou na módní jistotu. Přesně podle těchto modelů je typickým střihem pro pány i dámy kabát z popelínu, těžké bavlny nebo prostě z baloňákoviny (plášťoviny). Nesmí chybět dvě řady knoflíků (dohromady 10), vzadu rozparek, pásky na rukávech a v pase. Trenčkot můžete nosit uvázaný na uzel, zapnutý na sponu nebo svázaný mašlí dozadu. V příjemném počasí vyhrňte rukávy, v dešti postavte límec.

Baloňák zezadu

Můj baloňák sice pokulhává v počtu knoflíků, ale má na něm zase pár pěkných prvků. K hnědé látce jsme se švadlenou vybraly křiklavě červenou podšívku, knoflíky a štepování, které zvýrazňuje vypracované detaily. Já jsem tedy pro tuto sezónu spokojená.


Zpět na přehled článků


Komentáře

Napište svůj komentář.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru