Blog o šití a módě

Móda v ulicích protektorátu, kniha o módě staré 70 let

Móda v ulicích protektorátu, kniha o módě staré 70 let - uvodni09
Června

Protože se blíží léto, dovolené, prázdniny a celkově to začíná zavánět větším množstvím volného času, mám tu pro vás další knižní tip a recenzi k tomu. Tentokrát se jedná o vynikající český titul Móda v ulicích protektorátu s podtitulem Život, oděv, lidé. Knihu autorky a kurátorky moderního textilu v Národním muzeu Miroslavy Burianové nakladatelství Grada vydalo už v roce 2013. Já jsem si jí pořídila až v dotisku, protože byla hned pryč.

Móda v ulicích protektorátu

Kniha je rozdělena na 6 hlavních kapitol, které se postupně věnují témau samotného protektorátu, který v oblasti módy symbolizují šatenky a nedostatek oblečení i látek, které mělo za následek přešívání oblečení ve velkém. Není divu, že to byla doba, kdy uměl šít kdekdo. Zkrátka musel. Kniha se dále věnuje typům oděvů od oblečení pro domácí nošení, přes pracovní oděv až ke svátečním šatům. Závěrem se dvě kapitoly podrobně věnují dámskému a pánskému oděvu, jeho částem a typickým prvkům.

Móda v ulicích protektorátu

Móda v ulicích protektorátu je ucleenou a (minimálně pro laika) vyčerpávající výpovědí o době, o které by ještě nedávno málokdo uvažoval v souvislosti s módou. Autorka mimo jiné neopomíjí téma postavení ženy, rozdílu oděvů z výkladů a každodennosti, oblečení pro děti, sportovní či sváteční oblečení, typické účesy či doplňky. Zároveň reflektuje dobové reklamy, módní časopisy i filmové hvězdy jako nositelky dobových módních trendů, které ale na své drahé ródy samy často neměly a musely si na ně dlouho šetřit nebo si je nechat koupit od ctitelů.

Móda v ulicích protektorátu

Pokud vás módní trendy v průběhu let zajímají a chcete se inspirovat, neměla by vám kniha Móda v ulicích protektorátu chybět v knihovně. Až ji poprvé prolistujete, nebude to rozhodně naposled.

Móda v ulicích protektorátu


Zpět na přehled článků


Komentáře

Napište svůj komentář.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru