Blog o šití a módě

Kniha jako módní rychlokurz

Kniha jako módní rychlokurz - uvod10
Ledna

Doposud jsem si všechny knihy o módě vybírala a pořídila sama. Loňské Vánoce na mě ale čekalo překvapení v podobě knihy Abeceda módy: Rychlokurz v porozumění módním stylům. Bez ohledu na to, co už doma v knihovně mám, byla toto trefa do čeného. A to hned z několika důvodů.

Abeceda módy

V knížce jsou stručně shrnuty snad všechny typy oděvů, a to v dámské i pánské verzi. Právě velkým zastoupením pánské módy je kniha od autorky Fiony Ffoulkes výjimečná. V každé kapitole je nastíněn historický původ konkrétního modelu či střihu, a na dalších jeho čtyřech současnějších variantách je ukázán jeho vývoj. Na každé dvoustraně se tak prolínají fotografie historické módy 19. století až těch nejaktuálnějších návrhů z počátku 21. století.

Abeceda módy

Úvod knihy je věnován rychlému přehledu módních stylů napříč historií, kontinenty či uměním. Výčet možných stylů končí vznikem haute couture. Na něj navazuje zhruba třicetistránkový přehled křejčovských technik, zdobení a práce se specifickými materiály (např. krajka). Dále už je ponechán prostor jednotlivým typům dámských a pánských oděvů rozdělených podle příležitosti nebo střihu (svatby, neformální oděvy nebo kalhoty, sukně, trenčkoty).

Abeceda módy

Závěr je věnován návrhářům a módním zančkám. Na posledních několika stranách pak najdete slovníček pojmů ze světa módy. Mimo rozmanitých druhů materiálů tu najdete i vysvětlení pojmu trilby, parure nebo gazar. Pokud tedy chcete mermomocí rozšiřovat svůj módní přehled a povědomí o tomto světě, víte, co si příště pořídit.

Abeceda módy


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • OdpovědětPěknémarinka11. Ledna 2015

    Ta vypadá dobře :) taková poučná :)
    http://cotvorim.blogspot.cz/

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru