Blog o šití a módě

Kabelky na hradě

Kabelky na hradě - leták10
Prosince

Pozdě, ale přece. Moje podzimní (zdánlivá?) zaneprázdněnost mi dlouho nedovolila navštívit výstavu Symfonie kabelek, která od září trůní v prostorách Královské kaple na brněnském Špilberku. Už se o tom psalo a mluvilo všude možně.

symfonie kabelek

Pro svou návštěvu jsem si zvolila úterý 10. prosince, a to z jednoho prostého důvodu. Na hradním webu psali, že v tento den bude v předsálí výstavy prezentována autorská móda G44. K mému zklamání české veřejné kulturní instituce fungují pořád stále stejně nespolehlivě. Na výstvě se nemohlo fotit, což mě už opravdu překvapit nemohlo. Že ale nenajdu onu prezentaci originální módy, kde se měly dát produkty ateliéru i zakoupit, bylo trochu víc zařážející. A že pán v předsálí o ničem nevěděl už bylo spíše úsměvné. Slečny na pokladně tomu daly korunu, když mi přečetly info z webu, a tím pro ně servis skončil.

symfonie kabelek

Výstava je rozptýlena po třech výstavních místnostech a sleduje vývoj kabelek jako módního doplňku a šperku od 18. století dodnes. K vidění je řada technik a materiálů - štrasové, korálkové, vyšívané, háčkované či řetízkové kabelky. Závěr je doplněn tvorbou studentů uměleckých škol. Na videu ze stejnojmenné výstavy v Karlových Varech je vidět, že v Brně je vystavena jen část exponátů. Například korálky bohatě zdobené kabelky chyběly. Škoda. Pokud vás ale výstava a historie kabelek zajímají, můžete na Špilberk vyrazit až do 18. ledna 2014 (výstava byla prodloužena).


Zpět na přehled článků


Komentáře

Napište svůj komentář.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru