Blog o šití a módě

Jak se šije ležérní motýlek

Jak se šije ležérní motýlek - uvod19
Září

Šije se stejně jako ten společenský, elegantní a v současné době populární pánský motýlek. Stačí mít střih konců na zavázání, prostředek tvoří jednoduchý tunýlek. Střihů na motýlka najdete na internetu dost, jde vlastně jen o to zachytit tu správnou linii zavazovacích konců.

Jak ušít motýlka

Jak ušít motýlka

Délku můžete vyřešit hned trojím způsobem. Pro začáteční nácvik, kdy to ještě nemáte zcela v oku, stačí látkové konce spojit stejně širokou gumičkou. Ta zajistí, že vám motýlek nebude po došití krátký (můj případ). Pokud šijete na sebe, nebo na někoho konkrétního, užijete tunýlek na míru – obvod krku. Pro fajnšmekry, kteří chtějí mít vše tip top a ani například nevědí, kdo bude motýlek nosit, existuje varianta ušití látkového pásku s posuvnou sponou, aby se dala délka regulovat. Pásek se šije ze stejné látky, čili řešení s gumičkou je oproti tomu velké provizorium.

Ručně šité motýlky v současnosti najdete snad na každém fashion marketu, kde se jejich cena pohybuje kolem 500 Kč. Pokud si ale sami zkusíte motýlka ušít, nebude vám ta cena už připadat vysoká.

Jak ušít motýlka

Jak ušít motýlka

Já jsem se tedy pustila do šití dle svých schopností a vytvořila jsem červeného motýlka. Stačí si vystřihnout 2x2 vrstvy látky, které z rubu sešijete a na nejkratší straně necháte volné pro všití gumičky. Konce motýlku otočíte na líc a pořádně je vyžehlíte. Po obracení totiž motýlek nevypadá moc úhledně. Pak už jen stačí dovnitř zahrnout okraj, který jsme nezašívali, vložit mezi něj konec gumičky a zašít. To samé u druhého konce motýlku.

Jak ušít motýlka

Najděte si návod na vázání a zkuste ho uvázat. Je to podobné jako u kravaty, i když já s tím pořád bojuju. Původní záměr ale byl ušít motýlka, abych ho mohla nosit ležérně rozvázaného jako doplněk.

Jak ušít motýlka


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • Odpovědětmotylekondy13. Února 2015

    Je to uzasny doporucujuto.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru