Blog o šití a módě

Jak jsem ušila tašku v minikurzu šití

Jak jsem ušila tašku v minikurzu šití - uvod09
Května

Začátkem března se mi podařilo ulovit v diskuzi kontakt na jednu z mála švadlen pořádající šicí kurzy v Brně. Nutno dodat, že v tomto případě platí, že mimo Prahu je nabídka ostudně malá. Tento minikurz mi byl jako začátečníkovi sympatický především z toho důvodu, že zahrnoval 6 h (po 60 minutách – to je důležité vědět) za 600 Kč.

Ve třech lekcích po dvou hodinách si mohl každý vytvořit volitelný střih dle svých schopností a vkusu. Já jsem reálně zhodnotila svoje možnosti a vybrala si to nejprimitivnější, na co jsem narazila. Návod na ušití jednoduché plátěné tašky ze speciálu Burdy se zdál zcela jasný.

Kurz šití tašky

První týden: Bez ohledu na zkušenosti účastnic kurzu začíná sympatická lektorka kurz hodinovým výkladem o způsobech měření postavy, jednotlivých mírách, jejich využití a o tom, jak změřit sama sebe. Poté se pouštíme do vlastních věcí a začínáme měřit a stříhat látky.

Já na tomto místě zjišťuji, že v Burdě střih na tašku chybí – tak triviální totiž ten postup je. Na látku si vyznačím obdélníky představující tašku i ucha, a už stříhám. V této fázi jsem si ještě dost jistá, protože to znám z domu. Zlom přichází ve chvíli, kdy mám jako první ušít ucha od tašky. Nejprve musím počkat, až lektorka poradí ostatním a pak mě teprve instruuje o sežehlení a prošívání uší. Do konce hodiny už nic jiného nestihnu. Jsem stále nadšená a baví mě to.

Kurz šití tašky

Druhý týden: Přináším si nastříhané kusy látek a jsem zvědavá, čím budu pokračovat dál. Protože musí lektorka nejprve všechny instruovat, jak mají ve svém miniprojektu pokračovat, čekám na další pokyny.

Nejprve přišívám ucha ke strakaté látce. Do stejného místa za chvíli našiju i černý pruh, který tašku zvětší. Vrchní nit ve stroji je málo napnutá, takže se mi cuchá. Šev musím vypárat a začít znova. Tuto lekci se mi ještě podaří poprvé usednout k overlocku, abych začistila vnitřní švy.

Kurz šití tašky

Kurz šití tašky

Třetí týden: S vidinou, že už sešiju jen boky a podle rad lektorky vytvaruju dno jsem na dvouhodinovce úplně v klidu. Žídný spěch, káva, na mě se stejně dostane. A dostalo se celkem brzy, protože přicházím do kurzu jako první.

Boční strany nejprve lemuju na overlocku, potom sešívám na obyčejném stroji. Pytlovitá taška je hotová. V tuchle chvíli mě lektorka naučí ještě jeden fígl s dnem, který v Burdě nebyl. Otočím tašku naruby, spodní cípy ohnu a zašiju. Taška je tvárná a já odcházím s hotovým výtvorem jetě před koncem hodiny.

Kurz šití tašky

Kurz šití tašky


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • OdpovědětIkeaLolka19. Května 2014

    Nj, Ikea válí, ale myslím, že tu látku už tam nemají..škoda, byla opravdu zajímavá

    • OdpovědětRE: IkeaJana19. Května 2014

      Hlavně je to pěkný jednoduchý střih, když využijete přehybu k vytvoření dna a nemusíte to obšívat dokola. Chytré.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru