Blog o šití a módě

Ilustrované dějiny bizarnosti a krásy

Ilustrované dějiny bizarnosti a krásy - uvod06
Března

Opět jsem zapátrala ve své knihovně a vytáhla novou knihu od Mladé fronty Ve jménu módy s podtitulem Ilustrované dějiny bizarnosti a krásy. Tato módní encyklopedie zaujme na první pohled stylovou obálkou, která vybízí k prolistování napříč historickým přehledem trendů, krátkodobých výstřelků i trvalých hodnot.

Ve jménu módy - Mladá fronta

V knize je móda brána snad v nejširším možném slova smyslu, protože tu vedle oděvů najdete kapitoly o botách, líčení, vlasových úpravách a parukách, rukavicích, vějířích, špercích a dalších způsobech zdobení těla až po zmínku o hygieně chrupu. Autoři text postavili na výstižném shrnutí historického vývoje každého módního prvku a na zajímavostech, které s ním souvisí. Jak vznikly bikiny, proč Kennedy nosil korzet a že i přes módní diktát spí třetina žen v neforemném, přesto velmi pohodlném pyžamu.

Ve jménu módy - Mladá fronta

Nejobsáhlejší a pro mě také nejzajímavější byla hned první velká kapitola shrnující vývoj siluety od krinolíny, přes korzety, honzíky až k antickým róbám, siluetám bez pasu, siluetám s vosím pasem, kolovým sukním až k chlapeckému stylu. Díky knize Ve jménu módy nahlédnete do zákulisí vzniku módních trendů, které nejednou ovlivnily známé osobnosti. Pro tvůrce stylu přece nebylo lepší reklamy, než když si jejich šaty nebo doplňky oblékla nějaká filmová nebo hudební hvězda. A naopak díky úspěchu se i z návrhářů, stylistů a krejčích staly populární ikony.

Ve jménu módy - Mladá fronta

Kniha je bohatá na fotografie, takže si ji ze zájmu stačí napoprvé jenom prolistovat a kochat se bohatým zdobením šatů z počátku století, retro berevnými kombinacemi a minimalistickou módou současnosti. Mimo modelek narazíte na řadu známých tváří hereček, zpěvaček a světových spisovatelů, kteří ve své době ovlivňovali módní trendy i celý životní styl. 

Ve jménu módy - Mladá fronta


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • Odpovědětsoutězjitka nitka21. Března 2014

    tak to se těším

  • Odpovědětbiblealison20. Března 2014

    No tak takovou módní kroniku jedině závidět :)

    • OdpovědětRE: bibleMódedáma20. Března 2014

      Nebojte se, už brzy budeme o další módní knihy soutěžit, takže si přichystejte šatník a fotoaparáty.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru