Blog o šití a módě

Čtení o použití, úpravě a návrhu oděvních střihů

Čtení o použití, úpravě a návrhu oděvních střihů - uvod14
Května

Po všech těch módních knihách mám konečně příležitost zrecenzovat i jednu z mála odbornějších knih o šití na našem trhu. Britská autorka Lee Hollahanová si dala za cíl, že všem začínajícím i pokročilejším milovníkům šití ukáže užitečné základy týkající se práce s oděvními střihy. Kniha začíná se vším pěkně od začátku s celou řadou fotografií a doplňujících komentářů.

Kniha Oděvní střihy

Hned v úvodu autorka správně předpokládá, že její knihu vezme do ruky celá řada amatérů, laiků a samouků, kteří v mnoha případech opravdu se vším teprve začínají. Proto je na tomto místě vyhrazen prostor popisu nutných a doporučených šicích pomůcek, které vám práci se střihem značně usnadní. Bez abecedy druhů látek byste se jistě také neobešli, takže to autorka na čtyřech stranách vyřešila za vás.

Kniha Oděvní střihy

V druhé kapitole je potřeba zbystřit, protože už přichází ke slovu střih, jeho výběr, nákup a práce s ním. Nejprve si díky úvodu kapitoly ujastníte velikosti, typ postavy a odebírání tělesných měr, abyste mohli pokračovat nákupem střihu. V běžné situaci by nyní nastal kámen úrazu v tom, že byste otevřeli střih, nevěděli kde začít a jak ho číst. Na tomto místě vám knižní průvodce krok za krokem předvede, jak se střihem i látkou pracovat. V knize používají střihy značky Vogue Patterns, které se prodávají samostatně (stejně jako u nás střihy Burda). Škoda jen, že autorka neukázala i práci se střihy z časopisů, se kterými jsme u nás hodně zvyklí pracovat, a vyznat se v nich je o dost větší výzva.

Kniha Oděvní střihy

Od třetí kapitoly už je potřeba mít se skutečně na pozoru a soustředit se na každý komentář, protože zde začínají úpravy střihů. V tomto i předešlém povídání velmi brzy zjistíte, že poučky jsou tak jednoduché, že nás velmi často ani nenapadnou. Pokud už je ale známe, zdají se nám zcela logické a samozřejmé. Lee Hollahanová se tak v kapitole věnuje například otázce pružné látky, typu potisku, směru vlasu. Důležité jsou i rady týkající se šikmého stříhání nebo stříhání kostkovaných nebo jinak vzorovaných látek.

Kniha Oděvní střihy

Druhá polovina knihy vám potom přímo pomůže s vlastním tvořením. Využijete k tomu soubory základních střihů, které najdete ve velikostech 36-48 na konci knihy. Na rastrovém papíře si střih nazvětšujete, podle pokynů si spočítáte spotřebu látky a podle vlastního vkusu upravíte střih – změna délky nebo objemu. Dále se dočtete o úpravě rukávů, kapes, límců, pásků či sukní. Před samotným šitím si s knihou můžete připomenout základní šicí techniky, kterými nemáme na mysli jen typy stehů, ale práci se šikmým proužkem, všívání zipu nebo gumy, nažehlování výztužhy a kapes nebo přišívání vycpávek.

Kniha Oděvní střihy

Na knize se mi líbí bohaté užití fotografií, což bývá ve fotonávodech někdy paradoxně problém. V tomto případě autorka použila i deset ilustračních fotek na stránku, aby nám čtenářům co nejvěrněji přiblížila podrobný postup práce. Tuto názornost opravdu chválím, protože už jsem se setkala s tolika návody o dvou obrázcích, kde si zbytek člověk musel zkrátka domyslet. Kniha je přínosná i z toho hlediska, že poukazuje na nejčastější chyby, které se nám při šití mohou přihodit. Špatně sesazené rukávy nebo nesprávně vyrobené záševky jsou ilustrované tak, abyste na první pohled poznali chybu. Kniha Oděvní střihy – jak je použít, upravit a navrhnout tak velmi správně nepředpokládá, že vše půjde hladce a bez zádrhelů, jak tomu bývá u jiných rádců.

Kniha Oděvní střihy

Ojedinělá kniha o práci se střihy na českém trhu představuje soubor základů, bez kterých si lze jen těžko představit, že byste mohli vůbec začít s přípravou střihu a následným šitím. Něco málo jsem nastínila i já ve svých článcích, ale sami při čtení uvidíte, že to byla jen kapka v moři.

Kniha Oděvní střihy


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • Odpovědětnevěřímadja19. Května 2014

    Páni, že by konečně existovala nějaká použitelná literatura k teorii i praxi šití i pro nemehla jako já? :D

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru