Blog o šití a módě

6. krok: Sešívání

6. krok: Sešívání - uvod28
Února

Kvůli zkoušce jsme si model nastehovali, případné nedostatky jsme zabrali nebo povolili. Teď přichází závěrečná fáze, při které dáme vše dokupy a budeme mít hotovo. U všech typů oděvů (halenka, kalhoty, sukně) se začíná bočními švy, které spojí oděv k sobě. U kalhot jde o jednotlivé nohavice, u vršku (jako v našem případě) musíme ještě sešít ramenní švy.

Sešívání

Hned na to přijdou na řadu záševky - prsní a na zádech, které se po sešití musí sežehlit. Na overlocku olemujete výstřih, rukávy i délku, aby se látka netřepila a nelezly z ní zbytečně nítě. Výstřih a rukávy po odměření můžete rovnou i založit. S délkou se ještě pracuje, proto se nechává zcela nakonec.

Sešívání

Konkrétně tento model šila mamka celý na overlocku. Výhodou jsou pěkné švy, které však už později nejdou povolit. Můžete jenom ubírat. Na obyčejném stroji, kde se zašitá látka jednoduše rozžehlí můžete oděv zpětně upravovat dle potřeby.

Sešívání

Délka se nechává záměrně až na závěr, protože se látka přes prsa nebo zadek může ještě vypnout a pak by vám mohl kousek látky chybět. Lepší je nechat si pár centrimetrů navíc, protože zkrátit to můžete vždy. Nejlepší je, když na vás někdo koukne a řekne, zda je vše v jedné rovině, nebo jestli máte ještě něco zkrátit. Po olemování délky máte stučně řečeno hotovo.

Sešívání


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • Odpověděta co kurz?Babu20. Března 2014

    A co napsat o nějakých dostupných kurzech šití, nedělala jste nějaký průzkum trhu?Je to docela bída, ale i to je téma:-) taky chci šít a nemám kde a s kým, co tedy s tím? :-)

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru