Blog o šití a módě

5. krok: Stehování

5. krok: Stehování - uvod10
Února

Pokud nešijete něco ultra jednoduchého nebo ještě nepatříte mezi přeborníky v šití, budete si nejspíš chtít nanečisto ověřit, jak vám velikost zvoleného střihu sedí. Přesně k tomu účelu slouží stehování, pomocí kterého dáte kusy látky dohromady, aniž byste všechno napevno sešívali.

Stehování

Na první pohled ta činnost blízce připomíná kličkování, které tomuto kroku předchází. Jenže při stehování šijete po kličkované lince a zároveň stehy utahujete. Nejprve dáte dohromady přední a zadní díl pomocí ramenních a bočních stehů. Poté přidáte rukávy, límec, pásek nebo další části střihu. Na řadě je zkoušení a ověřování zvolených měr. Nastehovat musíte i záševky a zip.

Stehování

V případě, že byste látku hned prošili strojem (ne-li rovnou overlockem), jakékoli úpravy by se vám později hůře dělaly. Pokud máte zašito napevno, můžete stále zabírat. Ovšem na povolování overlockových švů zapomeňte. Vždy se proto vyplatí si celý model nastehovat a zjistit tak případné nedostatky.

Stehování

Když už vám něco u nastehovaného modelu nesedí, úpravy si zašpendlete a zakreslete křídou. My jsme například u této sukně dělali ze 40 velikost 38. Burda přitom na mé míry přes boky uvádí obvyklou velikost čtyřicet, jenže v praxi jsme pak s mamkou zjistily, že bych se do sukně vešla i v zimním svetru. Takže bylo třeba z obou stran ubrat. Příště už dojde na to hlavní – zašívání, lemování a měření délky.

Stehování


Zpět na přehled článků


Komentáře

Napište svůj komentář.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru