Blog o šití a módě

4. krok: Kličkování

4. krok: Kličkování - uvod28
Ledna

Když už máme látku pěkně vystřiženou a díly stále sešpendlené k sobě, uděláme ještě jednu praktickou věc, která nám zjednoduší následné šití. Protože jsme látku stříhali o 1-2 cm větší kvůli zašití, musíme si vyznačit přesnou linku, kterou budeme prošívat. Místo křídy, která se může smazat a nemáme ji z obou stran látky, použijeme techniku kličkování.

Kličkování

Kličkování připomíná stehování, ale jde o něco trochu jiného. Ačkoli používáme bílou stehovou nit už nyní (na internetu jsem jinou barvu nenašla), stehování přichází na řadu až poté. Kličkováním si snadno a rychle naznačíme místo, kde uděláme šev.

Kličkování

Postup je následující. Špendlíky necháme v látce, aby se nám lépe kličkovalo. Jednoduchým stehem a bílou nití prošijeme obrys, který na látce máme ještě od obkreslování střihu křídou. Stehy nijak neutahujeme, naschvál necháváme volná očka, případně je ještě povytahujeme.

Kličkování

Hned poté od sebe kusy látky roztáhneme a stehy stříháme. Zbytky nití v látce necháme, protože nám přesně vyznačí, kudy budeme šít. Pokud máme jednoduchý střih nebo zkušenosti, šijeme rovnou. V případě, že chceme sesazení nějaké střihu nebo jeho části (rukáv, záševky) vyzkoušet, nejprve je sestehujeme. K tomu se dostanu zase příště.

Kličkování


Zpět na přehled článků


Komentáře

  • OdpovědětLaická otázkajirka29. Ledna 2014

    Není jednodušší si namalovat obrys i z druhé strany? Než bych to prokličkoval, tak by mi to zabralo celý den.

    • OdpovědětRE: Laická otázkaMódedáma30. Ledna 2014

      Vypadá to zdlouhavě, ale setkal byste se se stejným problémem - jak poznat, kudy přesně kreslit z druhé strany? Netvrdím, že je to jediné možné řešení, ale je osvědčené a používané :-)

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru