Blog o šití a módě

3. krok: Stříhám látku

3. krok: Stříhám látku - striham21
Ledna

Protože jsem svoji veškerou dosavadní „šicí" práci dobře zdokumentovala, můžu se rozepsat dopodrobna. Po tom, co jsem v Burdě nalistovala správný střih, ověřila obtížnost a počet částí, bude třeba střih vyrobit. Rozložím si tedy mapu se změtí čar doprostřed obýváku a hledám označení svého střihu. Když už najdu odpovídající obrysy jedné části střihu, sleduju fixou tečkovanou čáru, která značí mojí velikost.

Stříhání látky

Takto si snadno vytáhnu celý střih a následně ho obkreslím na hedvábný, kopírovací či střihový papír, chcete-li. Díky tomu nemusím zničit papírovou mapu z Burdy a vedle toho budu mít celkem univerzální střih na jednoduché šaty. Vystřižené části přiložím na připravenou látku a zatížím, aby se ani nehnuly. Křídou vyznačím obrysy střihu na látku + zvýrazním pas a záševek (kolmé čáry přes kraj střihu, vyznačeny i na originálním střihu v Burdě).

Stříhání látky

Protože se řada střihů nebo jejich částí používá na dvojitou látku, musím si před samotným stříháním vše zašpendlit, aby se látka nepohnula a já jí neustříhla křivě. Všechny kusy látky stříhám tak 1 až 2 cm od kraje střihu, aby zbylo na zašití.

Stříhání látky

Nastříhané kusy (rukávy, přední i zadní díl) nechám sešpendlené, protože je před samotným sešíváním budu muset prokličkovat. Stehování sice znám, ale celý účel a pojem kličkování mi doteď unikal, takže příští krok už pro mě bude jedna velká novinka.

Stříhání látky


Zpět na přehled článků


Komentáře

Napište svůj komentář.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru