Blog o šití a módě

2. krok: Hledám správný střih

2. krok: Hledám správný střih - uvod14
Ledna

Protože mě mamka ještě napoprvé ke stroji nechtěla pustit, podívaly jsme se na to, jak si v módním časopise najít vhodný střih. Pro začátečníka je důležitá jednoduchost střihu a minimální náročnost šití. Je třeba říci, že v Burdě si jako amatér vybírám modely podle fotek, a ne podle rozkreslených střihů. Tím druhým způsobem totiž postupují švadleny a všichni zkušení milovníci šití. Jim se stačí podívat do legendy časopisu na rozklesený střih, aby věděli, jak bude oděv vypadat a jak asi bude náročný na ušití.

Střih látky

Ať už budete vybírat střih podle čehokoli, orientujte se podle jeho čísla (případně i písmena – viz. 105 Kabátek ***). Díky tomuto označení idetifikujete střih na fotografii, v legendě i přímo mezi střihy. Hvězdičky (v případě Burdy puntíky) označují obtížnost střihu:

*nejjednodušší střihy – áčková sukně, top s ramínky i bez, šití na děti

**středně těžké střihy – jednoduché šaty, trička, halenky, pončo, oděvní doplňky

***náročné střihy – kabáty, saka, kalhoty, úzká sukně

Střih látky

Ze střihu se dá vyčíst i řada dalších věcí. Podle nákresu samozřejmě zjistíte, z kolika dílů se celý model skládá. Čísla v jednotlivých částech střihu vás upozorní na počet těchto kusů. U sukně například vidíme, že přední díl bude pouze jeden a v celku (přerušovaná čára značí přeložení látky). Zadní díl bude mít naopak dvě části, které se sešijí (plná čára značí přestřižení).

Střih látky

Šipky, které jsou na některých kusech střihu zakreslené, značí směr pokládání této části. Nejčastěji to platí u rukávů, límců nebo u specifických druhů látek (úplety – v různých směrech odlišná pružnost, společenské látky (jiný lesk), látky s chlupem (jiný směr postavení chlupů), samet (jiný lesk a chlup) nebo manšestr (proužek, lesk a chlup). Šipky se zakreslují buď svisle dolů nebo i zešikma. U bavlny nebo rifloviny se toto řešit nemusí. A jsem zase o něco chytřejší.

Střih látky


Zpět na přehled článků


Komentáře

Napište svůj komentář.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru