Blog o šití a módě

1. krok: Učím se šlapat na naší staré Veritasce

1. krok: Učím se šlapat na naší staré Veritasce - slapani107
Ledna

Doma máme mechanický i elektrický šicí stroj. Mamka je využívá podle toho, co zrovna potřebuje šít. Protože jsem chtěla začít úplně od začátku, a mamka by mě stejně k elektrickému stroji hned nepustila, sedla jsem si k našemu skříňovému šicímu stroji Veritas. Mám s ním nevyřízené účty z dob, kdy se mi během prvních několika minut podařilo zacuchat spodní nit. Stroj musel tenkrát do opravy a já učení více jak na rok vzdala. Tehdy jsem se nenaučila ani uvést stroj do pohybu pravidelným šlapáním. Zní to asi směšně, ale prostě mi to nešlo.

Jak se naučit šít na stroji

Konec roku 2013 byl proto ve znamení obav, jestli tuhle ostudu překonám nebo jestli s tím definitivně seknu. Znám spoustu lidí (i mužů), kteří si jsou schopni zkrátit alespoň kalhoty nebo dokážou sešít povlak na polštář. Nešlo mi proto do hlavy, že bych já jediná byla tak neschopná a nedokázala to. Když jsem se ale před ostatními zmínila o mechanickém stroji, každý vykulil oči s tím, že sice šije, ale šlapat neumí. Prostě dupnout na svůj elektrický pedál a šijí. Přiznám se, že mě to trochu povzbudilo.

Jak se naučit šít na stroji

Trpělivá mamka mi tedy vysvětlila, kudy provléknout nitě, jak si stroj nastavit a jak začít šít. Pro svůj klid jsem šila nanečisto, takže nebylo co rozbít. Propichovala jsem jehlou papír, abych viděla, jestli šiju rovně a pravidelně. Zpočátku to byl velký boj. Probíhalo to stejně jako tenkrát. Stroj si drnčel svoje, já necítila rytmus a vše vydávalo velice podivný a nepravidelný zvuk. Mamka se chytala za hlavu, jak je to možné a já se začala vzdávat nadějí. Hodinu jsem se s tím prala a pak se mi z ničeho nic podařilo trefit rytmus pedálu. Bála jsem se, že šlo jen o pověstné štěstí začátečníka, ale už jsem z tempa nevypadla. Na to, že bylo 25.12., myslím, dobrý výkon. Teď to tedy může konečně všechno začít.

Jak se naučit šít na stroji


Zpět na přehled článků


Komentáře

Napište svůj komentář.

Přidat komentář


Twitter

Facebook

Nahoru